Close
Type at least 1 character to search
返回顶部

国际移民组织(IOM)日内瓦新总部大楼

国际邀请竞赛

一个展现组织身份和价值观的典范建筑,与现有环境形成尊重的空间对话

介绍:
国际移民组织(IOM)是移民管理领域的领先政府间实体,决定在日内瓦建设新的总部大楼。这一举措源于IOM成员国对扩展和提升组织办公空间迫切需求的认可。拟建大楼位于Grand-Saconnex著名的国际组织区,旨在整合约600名员工及可容纳300名代表的会议中心于一个屋檐下。

项目愿景:

在过去的几十年里,全球的移民流动已经从明显的线性方向演变为复杂的网络模式。随着这种转变,支持策略的规划和实施也变得多样化。

因此,IOM以人为中心的工作需要一个同样以人为中心的工作环境,以吸收不断变化的适应和改进的动态,汇集知识、信息流动和实践协作实施,在一个能够向城市领域传达组织身份和价值观的典范建筑中实现。

任务书的空间密度和增加的规划量要求在一个紧凑而反应灵敏的概念内进行设计,该概念应在促进透明度、反应能力和连通性的城市模式中结合普遍有效性与地方质量:

基于一个坚固的网格,互联的体量形成一个比例协调且吸引人的方案:其错落有致的布局与现有建筑形成尊重的空间对话,同时展示了通向北部公园区域的流动、路径和视野。新的开放性由30米的高度限制支持,这一规定与选定的暴露木结构概念有关。不同的百叶窗立面类型有助于将建筑体量分解为较小的、以人为尺度的实体,增强身份感和连通性。

这些组件的轮廓也决定了内部空间的分配:

一个用于个人和集中团队合作的“邻里”系统与用于正式和非正式会议及社交聚会的大型公共空间交错分布。

垂直和水平连接在建筑内部物理和视觉上交织在一起,为计划和偶然的相遇创造了替代路径,同时开放的立面和露台释放了对更近和更远自然环境的视野——公园和社区、城市、湖泊以及远处的山脉。

建筑的各个层次和体量有助于强调以团队为导向、多样化的内部氛围:每个“邻里”在建筑内部的位置独特,各团队拥有不同的环境、视野和外部延伸。这种从大尺度转化而来的团队和空间的个体差异反映了IOM在全球各地运作的多样化场景,并将其平等地整合到一个综合生态系统中。

资料

项目名称: IOM日内瓦总部竞赛
状态: 概念设计
面积: 15,000 m²
地点: 瑞士日内瓦
合作伙伴: CCHE洛桑公司
设计阶段: 2022年3月 – 2022年6月

System of communal spaces

Flexible and adaptive interior spaces respond to the needs in agility and operability of a diverse global organization, where architecture serves as an evolving tool for a range of possibilities that change and grow with their users, in programmatic shifts that are not imposed from the start but discovered and adapted over time.

Eleven neighborhoods each offer a catalog of individual, efficient, and functional work settings that promote concentrated or team-based work. Beyond a closed-door environment, smart allocation of space allows for dynamically scalable interfaces at the intersection with communal spaces according to team needs.

Every neighborhood gives direct access to two communal zones on differing levels. The resulting double-height spaces interconnect the office spaces as open field platforms where interaction fosters innovation, exchange, and decision-making: they enhance awareness, communication and collaboration between departments, and add transparency to processes. Within the communal spaces, a variety of team spaces attracts differently composed groups for diverse purposes, activities, and alliances.

Prominently, library and auditorium spaces are conceived as connective stair elements that constitute new focal points, while additional circulation flows away from the cores promote a trajectory of informal movement, mobility, and exchange – a mirror of the maximized interconnectivity and constant advancement that resonates both with IOM’s institutional needs and humanistic ambitions.

Fluid transitions between interior spaces and terraces blur boundaries and extend the office environment into fresh air, introducing new ways of informal working in visual and spatial connectivity with the immediate urban surroundings. An accessible and programmable roof terrace offers social spaces alongside green roofs, opening up vistas into the distance.

It is these innovative spatial features that make the building in its entirety more than the sum of its parts: they stimulate thinking, interaction, and imagination in favor of the bigger picture.